aa      

Voordelen van de Bandenconcurrent

winterbanden goedkoop advies

ADVIES WINTERBANDEN VAN CHEFMONTEUR.NL

Advies winterbanden: M+S Ún sneeuwvloksymbool.
Automobilisten die door Duitsland rijden moeten vanaf maandag 29 november 2010 winterbanden onder bij sneeuw of ijzel. Een Duitse rechter oordeelde deze zomer dat de geldende wetgeving betreffende winterbanden te vaag was. Deze onduidelijkheid is nu weggenomen. De Bundesrat heeft ingestemd met een verordening van verkeersminister Peter Ramsauer. Daarin staat nu een definitie opgenomen van de begrippen 'winterbanden' en van 'winterse omstandigheden'. Het gaat niet om nieuwe wetgeving maar om verduidelijking van de al bestaande wet. Wel worden de boetes verdubbeld: 40 Euro voor het rijden in winterse omstandigheden met zomerbanden, 80 euro als het verkeer wordt gehinderd. De verplichting geldt voor alle motorvoertuigen, dus ook motoren. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval buiten de eigen schuld leiden tot medeaansprakelijkheid, waardoor de schade in sommige gevallen slechts voor 70 tot 80% wordt vergoed door de WA-verzekering. Gebruik van ongeschikte banden kan bovendien worden gezien als 'grove nalatigheid', zodat de allriskverzekering betaling kan weigeren. Tot winteruitrusting behoren met name geschikte banden maar ook antivriesmiddel in de ruitenwisinstallatie.
 
 
DEFINITIE WINTERBAND
De media legt de bepaling voor geschikte banden meestal uit als winterbandenplicht. En naar verwachting zal de plicht tot het aanpassen van de banden aan de weersomstandigheden zich inderdaad bewijzen als winterbandenplicht. Hierdoor is de afgelopen maanden de discussie ontstaan wat in deze context geschikte winterbanden zijn of wat een concrete definitie is van winterbanden. Op dit moment bestaat er echter géén wettelijk voorgeschreven definitie van winterbanden. Wel omschrijven bepalingen als de ECE-bepaling nr. 30, EU-richtlijn 92/23 en § 36 van de Duitse Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung winterbanden uitsluitend als banden met de aanduiding M+S, M&S of M.S.. Dit zou betekenen dat álle banden met een M+S-aanduiding (inclusief sommige zomerbanden) juridisch gezien geschikte winterbanden zouden zijn.
 
 
M+S-BANDEN MET SNEEUWVLOKSYMBOOL
Winterbanden zijn in de Duitse wet banden met het sneeuwvlok symbool. All weatherbanden (of vier seizoenenbanden) zijn ook toegestaan. Volgens de Duitse wet geldt dat ook voor banden met logo M+S banden. Uit de ANWB winterbandentest blijkt echter dat alleen het M+S logo (modder en sneeuw) niet in alle gevallen iets zegt over de wintereigenschappen van een band. Het logo is niet beschermd en kan ook voorkomen op een zomerband. Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, aanbevolen wordt 4 mm. Het vloksymbool op de zijkant van de winterband
 
ADVIES VAN CHEFMONTEUR.NL
Advies van chefmonteur.nl Bovenstaande betekent niet dat winterbanden die op dit moment nog niet met het symbool zijn uitgerust, daarmee automatisch minder of helemaal geen winterbandeigenschappen hebben of zelfs verkeersrechtelijk in Duitsland en Europa niet als winterbanden worden beschouwd. Toch adviseert chefmonteur.nl met het oog op de nieuwe Duitse StVO en op advies van de Duitse branchevereniging BRV, alléén banden als winterbanden te kopen die zowel de M+S-aanduiding als het sneeuwvloksymbool bevatten.
 

TESTRESULTATEN

download hier
  ANWB Testresultaten winterbandentest 2011: 195/65 R 15 T
     
download hier
  ANWB Testresultaten winterbandentest 2011: 175/65 R 14 T
     
download hier
  ANWB Testresultaten winterbandentest 2011: 175/65 R 14 T All Season
     
  ANWB Testresultaten winterbandentest 2010: 185/65 R 14 T
     
  ANWB Testresultaten winterbandentest 2010: 225/45 R 17 H
     
  ANWB Testresultaten winterbandentest 2009: 185/60 R 14 T
     
  ANWB Testresultaten winterbandentest 2009: 205/55 R 16 H
     
Winterbanden vaak verplicht
 
In Nederland niet. En in Rusland vreemd genoeg evenmin. Maar in belangrijke wintersportlanden als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, ItaliŰ en Zwitserland zijn winterbanden verplicht. Dat moet echter met een korreltje zout worden genomen, u krijgt echt geen bon als u zich, rijdend op zomerbanden, netjes aan de regels houdt. Maar wie bijvoorbeeld in Duitsland op zomerbanden tijdens een sneeuwbui betrokken raakt bij een ongeval heeft beduidend meer uit te leggen aan de politie dan iemand met 'Winterreifen'. Onderstaand lijstje is samengesteld in samenwerking met de ANWB, de ADAC, de Belgische VAB en de VACO. Check het even, voor u op wintersport of anderszins op reis gaat.
 
 

Land

Winterbanden Sneeuwkettingen

België

A A
Bulgarije - V
Denemarken - A
Duitsland V V
Estland
V A
Finland V V
Frankrijk V V
Hongarije - A
Italië V V
Kroatië V V
Letland V A
Litouwen V A
Luxemburg A A
Nederland - -
Noorwegen A A
Oostenrijk V V
Polen A V
Portugal - A
Roemenië - A
Rusland - -
Slovenië V V
Slowakije A V
Spanje A A
Tsjechië - V
Turkije - V
Verenigd Koninkrijk - A
Zwitserland V V
Zweden V V
V = verplicht A = aanbevolen - = geen regelgeving
 
In Duitsland bent u ˇˇk verplicht om een jerrycan met benzine bij u te hebben.
In Zwitserland, Spanje en Portugal moeten brildragers altijd een reservebril kunnen tonen.
In Noorwegen geldt achter het stuur een rookverbod .
       
                       
                     
HOME  |  Ander merk zoeken  |  Autobedrijf op regio  |  Voordelig tanken  |  Alles over winterbanden  |  Ford autobedrijven  |  Chevrolet garage  |  Skoda specialist  |  Auto tips